Tuesday, October 25, 2011

Part 6 sudah : Practical Training yaww!!

Assalamualaikum. Haa, hampa mesti ingat aku post sebab nak kutuk2 orang tapi korang SALAH ok. Post untuk kali ini mahu showoff tempat praktikal aku. kui3. As all you all have know, aku budak tourism. So tempat aku menelaah pekerjaan ni mestilah dekat area2 travel agency, event, tourism centre dah seumpamanya. So aku pilihlah TRAVEL AGENCY dan tempat yang aku pilih namanya Mayflower Holidays. Travel agency ni kalau budak tourism tak tahu baik korang pi repeat baliklah dari semester 1 kalau masih tak tahu lagi kan. Well actually aku pun baru tahu masa sem4. Wahaha. Nak cakap orang pulak Huhuhu.


Tu dia tersergam indah Mayflower Ipoh. Hakcipta tak terpelihara sebab aku snip dekat website Mayflower. Whahahaha.

First day aku daftar aku sampai around 8.50 a.m. Semangat gila datang awal2 tengok2 kedai tak bukak lagi. Then adalah seorang Chinese adult bukakan kedai tu. First time aku masuk aku kenal dengan sorang Uncle ni. A chinese. Mr Foo the name given. Uncle dah tua tapi sangat peramah. Dialah tunjuk ajar aku first2. Hehhee. Mr. Foo is kind of shy but he take care of me very care punya care. Hahahha.

Second person aku kenal Miss San. Miss San also a very good person. She show me how the company runs but to tell ya da truth 1st week aku kerja sini memang BOSAN NAK MAMPUS. Aku even mintak coordinator aku ( Puan Nina Farisha ) nak minta tuka tempat praktikal. Tak tahan beb. Alasan? Sebab hari2 aku datang online + Main FB + Main YM. Practical training apakah itu? Baik aku duk umah je online kat rumah. Atas katil yang lembut lagi okek. =.= Apa2 pun Miss San suka beri tunjuk ajar sebab aku ni kelam kaut punya olang. huhu. Thanks Miss San.

Third aku kenal Kak Azia. The only Malay colleague besides me and OTAI kat sini. Akak suka gossip tapi jangan main2 income dia and orang bawah dia lagi kuat and banyak daripada colleague yang lain. JANGAN PANDANG AKAK SEBELAH MATA DIK NON. Dia cakap. Hahhaha. Itu aku yang cakap sebenarnya weyh. Huhu. Akak Azia suka suruh aku buat kerja YANG BERKAITAN dengan TOURISM macam booking online ticket, fax number company, tekap invoice dan seumpanya. Hehehe.

Lastly aku kenal Miss Sherry and JACK. Miss Sherry tak rapat sangat tapi macam TOMBOY ja aku tengok. Hari tu kantoi rokok dengan aku tapi dia baik. Lagi satu kalau hampa nak tau dia suka main FARMVILLE. wahahaha. siapa2 member aku kat FB selalu lah sedar aku selalu update 'nyonya sebelah aku ni ladang dah besar sebab selalu main FARMVILLE' memang penternak alam maya yang berjaya betul nyonya ni. =.="

JACK pulak ok ja. Dia last aku kenal sebab few days aku masuk dia still on leave. Pergi mana pun Wallahualam. JACK pun sangat baik dia take care aku and suka lepaskan aku balik kerja 30minit awal. Itupun kalau boss aku pergi keluar. HUhuhu. Dia pun suka jugak nak try2 cakap macam orang MELAYU tapi FAILED. Apa2 pun aku suka DETERMINATION dia bercakap Melayu ala telor2 CINA. Dah memang CINA memang tak boleh larilah kan. Hhehehe. Love you JACK. hahah.


Ini dia Main office Tour Department. Ini aku guna CAMERA aku sendiri ok!


Brochures. Encik nak pergi mana? BHUTAN pun ada kalau nak pii.


ABACUS SYSTEM. Time kerja pun kena belajar benda alah ni. ANTI betoi aku. Tapi kira okay lagi daripada GALILEO tu. Lagi aku PENING! o_O||


FYI, office hour aku starts from 0900 until 1800!! Balik pukul 6 petang tu yang 'butthurt' gila2 tu... Bernanah punggung tunggu kat office sampai senja. Awal2 dulu lagi gila kerja sampai HARI SABTU. Nak mampus?! Last2 mama aku call BOSS suruh aku tak payah pi KERJA hari SABTU sebab aku ni practical student je bukannya WORKER. Kalau bagi allowance tak apa jugak. Huhu. Last2 TUHAN kabulkan doa aku jugak untuk dapat cuti hari SABTU. Yeah, Thank GOD and thanks BOSS. lapp you. Huhuhu.

In conclusion, sampai la ni kira aku puas hati lah. mula2 je kelam nak tukar tempat sebab masih belum adapted lagi and tak ada member. maybe sebab aku budak2 lagi kot. Cewah perasan muda. Hohoho. Thanks for reading. ADIOS AMIGOS BERAMBOS~~

No comments: